Go to Top

Završene analize za 30 malih i srednjih preduzeća u Južnom Banatu

Posle prve posete preduzećima, južnobanatski juniori iz projekta “Podrška MSP-pokretač razvoja regiona”, imali su nimalo lak i odgovoran zadatak da naprave analizu stanja u 30 odabranih preduzeća, koristeći raspoložive podatke nadležnih institucija, informacije i odgovore do kojih su došli tokom razgovora sa vlasnicima i rukovodiocima, ali i znanje i veštine stečene tokom školovanja.

Reč je o grupi od 30 preduzeća iz različitih proizvodnih i uslužnih delatnosti, koja su iskazala interes i potrebu da korišćenjem besplatnih konsultantskih usluga koje obezbeđuje projekat, unaprede svoju tržišnu poziciju.

Sve analize su urađene po sličnoj metodologiji – dokument sadrži osnovne podatke o preduzeću, istoriji i karakteristikama poslovanja, sa posebnim osvrtom na dijagnozu sadašnjeg stanja i swot analizu, kao i plan za rešavanje problema ( uočeni problemi, zaključci i preporuke ).

Rezultate jednomesečnog rada timova juniora, pregledali su njihovo mentori-senior eksperti, kako bi se verifikovala ispravnost elemenata analiza, ali i mogućnosti primene predloženih rešenja.

Koliko su u ovom procesu bili uspešni, „ocenjivali“ su naravno i vlasnici i rukovodioci pomenutih preduzeća – upravo njima, tokom druge posete, prezentovali su svoje zaključke i preporuke u pogledu rešavanja uočenih problema.

Po rečima junior eksperata, bilo je to vrlo interesantno iskustvo sagledati kako preduzeća funkcionišu u realnim uslovima, a posebno kako poslodavci reaguju na ocene i predloge koji dolaze „spolja”. U većini slučajeva, reč je o pozitivnim reakcijama i spremnosti poslodavaca da prihvate predložena rešenja ili bar razmisle i koriguju sopstvene stavove i rasuđivanja. Po mišljenju jednog od senior eksperata, na ovaj način se poslodavci upoznaju sa pogledom iz drugog ugla, sa pozicije sa koje se njihov biznis bolje vidi. Nisu retke situacije da „dnevno preživljanje” pojedinih privrednih subjekata često njihov menadžment lišava mogućnosti da kreativno sagledaju svoju stvarnu poziciju, mogućnosti i iskoriste potencijalne šanse.

DSCF0189