Go to Top

Završen proces besplatnog konsaltinga za mala i srednja preduzeća u Južnom Banatu

Pet meseci nakon prvih poseta i razgovora sa vlasnicima i top menadžmentom 30 malih i srednjih preduzeća Južnog Banata o ključnim pitanjima tekućeg poslovanja, razvojnim problemima i izazovima, okončana je poslednja faza u procesu pružanja besplatnih konsultantskih usluga.

Južnobanatski senior i junior eksperti, angažovani na projektu „Podrška MSP-pokretač razvoja regiona” koji finansira EU kroz II poziv Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, imali su zadatak da na osnovu prethodno urađenih analiza za svako preduzeće pojedinačno, predlože konkretna rešenja i mere za unapređenje poslovanja. Budući da je reč o procesu koji je bio vremenski ograničen, predlozi su formulisani na način da ih je moguće primeniti u kratkom roku, da ne iziskuju dodatna finansijska sredstva ili je reč o sasvim malim iznosima.

Predmet analiza se razlikovao od preduzeća do preduzeća, a obuhvatao je elemente finansijskih izveštaja, zahteva sistema upravljanja kvalitetom, sektora proizvodnje i prodaje, pitanja iz oblasti marketinga i strategija razvoja.

P7230229

Privrednici su u većini slučajeva imali pozitivne reakcije kada je reč o prihvatanju mišljenja i stavova ljudi koji dolaze ‘spolja”, a koji su ocenjivali, odnosno analizirali poslovanje njihovih kompanija, neretko i njih kao vlasnika ili direktora preduzeća.

Izveštaj sa treće posete formulisan je tako da, pored ključnih problema identifikovanih u prvoj poseti, uključuje i informacije o predlozima konsultanata, merama koje je preduzeće u međuvremenu implementiralo, efektima tih mera, ali i merama koje nisu implementirane I razlozima zašto nije došlo do implementacije mera.

Upravo tokom treće, poslednje posete preduzećima, uverili smo se u spremnost privrednika da neke od predloženih rešenja primene u procesu poslovanja. Za jednu grupu predloga, senior i junior eksperti su dobili uveravanja da će se u narednom periodu naći na listi razvojnih prioriteta preduzeća.

DSCF0218