Go to Top

Stručni timovi senior i junior eksperata realizovali prve posete preduzećima u Južnom Banatu

Južnobanatski senior i junior eksperti, podeljeni u 5 timova, zajedno sa predstavnicima Regionalne privredne komore Pančevo obavili su u prvoj polovini juna 2013. godine prve posete malim i srednjim preduzećima, u okviru realizacije projekta „Podrška MSP-pokretač razvoja regiona”, koji finansira EU kroz II poziv Programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Reč je o grupi od 30 preduzeća iz različitih proizvodnih i uslužnih delatnosti, koja su iskazala interes i potrebu da sprovedu analizu poslovanja, odnosno da korišćenjem besplatnih konsultantskih usluga koje obezbeđuje projekat, unaprede svoju tržišnu poziciju.

Posete preduzećima bile su prilika za prve razgovore sa vlasnicima i top menadžmentom o ključnim pitanjima tekućeg poslovanja i razvojnim problemima i izazovima.

Budući da su prvi kontakti osnova za dijagnosticiranje stanja, ali i činjenicu da rad na terenu nije nimalo lak, ključnu ulogu u ovoj fazi procesa imali su srpski seniori.

Junior eksperti su imali zadatak da „ beleže i skladište” podatke, informacije, odgovore, utiske koje su dobili ili uočili tokom razgovora i obilaska proizvodnih pogona i poslovnih prostorija preduzeća.

Koliko su u tome bili uspešni, pokazaće već u narednoj fazi projekta koja je fokusirana na izradu dokumenata – konkretnih analiza za svih 30 preduzeća.

Predmet analiza se razlikuje od preduzeća do preduzeća, počev od elemenata finansijske analize, zahteva sistema upravljanja kvalitetom, sektora proizvodnje i prodaje pa do pitanja iz oblasti marketinga i strategija razvoja.

Kada je reč o prvim utiscima učesnika o ovom, na našim prostorima relativno novom konceptu rada, ne čudi činjenica da se još mnogo mora učiniti na polju ulaganja kako na pojedinačnom, tako i na nivou preduzeća i institucija, da bi zabeležili konkretne rezultate i unapredili proces konsaltinga u oblasti biznisa.

Ova oblast pokazuje spremnost da napreduje, u smislu konstantnog učenja konsultanata i prilagođavanja zahtevima klijenata, uz istovremeno poštovanje pravila da konsultanti ne vode biznis, odnosno ne mogu „osloboditi” vlasnika ili menadžera odgovornosti u procesu odlučivanja.

Koordinator za vidljivost projekta
Daliborka Ivanović, dipl.ecc.

DSC02218

DSCF0185