Go to Top

Projektne aktivnosti

Glavne projektne aktivnosti

Obuka za srpske senior eksperte – trodnevni seminar

Rumunski eksperti iz oblasti ekonomije, prava i menadžmenta će preneti svoja znanja i iskustva ekspertima-seniorima iz Pančeva i Zrenjanina, naročito u domenu tema koje su ključne za proces mentoringa.

Seniori eksperti su lica sa iskustvom i znanjem, zainteresovana da svoja znanja i veštine prenesu mlađim kolegama.

Obuka za srpske junior eksperte – dvodnevni trening

Znanje i iskustvo senior eksperata prenosi se visoko obrazovanim nezaposlenim licima, zainteresovanim za proces učenja i učešće u pružanju konsultantskih usluga.

Prva poseta preduzećima – 30 preduzeća iz Južnog Banata i 30 preduzeća iz Srednjeg Banata

Timovi sastavljeni od seniora i junior eksperata posetiće odabranu grupu preduzeća da bi sagledali aktuelne probleme u poslovanju. Senior eksperti imaju ključnu ulogu u ovoj projektnoj aktivnosti.

Analiza problema

Junior eksperti pripremiće analizu za sva preduzeća koja su posetili, a na osnovu informacija koje su dobili u razgovoru sa direktorima, menadžerima i zaposlenim. Analiza podrazumeva definisanje problema i predlog za rešavanje. Senior eksperti proveravaju rad junior eksperata.

Druga poseta preduzećima

Junior eksperti prezentuju direktorima i menadžerima odabranih preduzeća uočene probleme i predložena rešenja, kao i način kako da ih primene u praksi.

Studijsko putovanje

Grupa eksperata i članova projektnog tima iz Srbije boraviće u poseti konsultantskim preduzećima u Rumuniji, u cilju razmene znanja i iskustava, kao i unapređenja saradnje na pitanjima ekonomskog razvoja u pograničnom regionu.

Treća poseta preduzećima

Timovi senior i junior eksperata realizovaće zajedničke posete preduzećima kako bi utvrdili šta se od predloženih rešenja implementiralo u praksi i da li su uočeni problemi rešeni.

Posete u Rumuniji

Rumunski senior eksperti će posetiti nekoliko malih i srednjih preduzeća i u razgovorima sa njihovim direktorima i menadžerima obaviti konsultacije i pružiti savete vezane za konkretnu oblast poslovanja.

B2B sastanak – dvodnevni skup

Za predstavnike 30 srpskih i 30 rumunskih preduzeća biće organizovan sastanak u Rešicama, kao podrška razvoju novih partnerstava i obezbeđenju tržišnog plasmana proizvoda i usluga.

Okrugli sto – dvodnevni skup

Zaposleni u komorskom sistemu, uz podršku srpskih i rumunskih eksperata iz oblasti konsaltinga, razgovaraće na skupu u Pančevu o mogućnostima unapređenja procesa pružanja konsultantskih usluga svojim članicama.

Medijska promocija

Promocija projektnih aktivnosti jedan je od najvažnijih ostvarenja projekta. Sadržaj TV, radio i novinskih priloga odnosiće se na značaj uloge Evropske unije u rešavanju problema i izazova malih i srednjih preduzeća pograničnog područja, promociji zajedničkih napora i međusobne saradnje na unapređenju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promociji novog pristupa u upravljanju preduzećima.

Konferencije – na početku i na kraju realizacije projekta

Početna konferencija je namenjena informisanju javnosti o planiranim aktivnostima i  očekivanim rezultatima, kao i međusobnim razgovorima predstavnika preduzeća i institucija, sa srpske i rumunske strane, o načinima za unapređenjem ekonomskog razvoja pograničnog regiona.

Početna konferencija biće održana u Pančevu, dok je održavanje završne konferencije predviđeno u Rešicama.