Go to Top

Privrednici iz Južnog i Srednjeg Banata u poseti regiji Karaš-Severin

Prekogranični projekat “Podrška MSP-pokretač razvoja regiona” koji Regionalna privredna komora Pančevo realizuje na prostoru Južnog i Srednjeg Banata već nekoliko meseci, omogućio je grupi od 30 preduzeća da posete regiju Karaš-Severin u Rumuniji.

Privredna komora iz Rešice bila je domaćin delegaciji privrednika i predstavnika nekoliko lokalnih samouprava iz Banata, koji su tokom dvodnevnih aktivnosti razgovarali sa kolegama iz Rumunije na temu unapređenja prekogranične saradnje.

DSCF1104

U zvaničnom delu, prvog dana boravka delegacije, predstavnici nekoliko lokalnih samouprava iz Banata i narodni poslanik u Skupštini Srbije razgovarali su sa zvaničnicima regije Karaš-Severin o mogućnostima za razvoj novih i unapređenje postojećih oblika saradnje.

Predsednici privrednih komora iz Rešice i Pančeva, Petru Bucci i Dragan Bosilj, obratili su se skupu izlažući činjenice o potencijalima srpskog i rumunskog Banata, sa posebnim naglaskom na pripremi i realizaciji prekograničnih projekata, a narodni poslanik u Skupštini Srbije, Srđan Miković, predočio je predanost najviših nivoa vlasti na stvaranju što povoljnijih uslova da se ekonomske veze dve zemlje poboljšaju.

Rumunski domaćini su predstavili svoj grad i regiju kroz prizmu lokalnog ekonomskog razvoja, kroz razvoj privrednih potencijala, kao i korake koje bi trebalo preduzeti da se intenziviraju odnosi srpskog i rumunskog Banaza u svim društveno-ekonomskim oblastima.

Drugog dana boravka u Rešici, uz prisustvo generalnog konzula Srbije u Temišvaru Lazara Manojlovića, usledili su bilateralni susreti srpskih i rumunskih privrednika. Razgovaralo se o konkretnim problemima i mogućnostima za plasman proizvoda i usluga na tržištima obe zemlje, kao i prostoru za  zajednički nastup na trećim tržištima.

Srpska privredna delegacija bila je sastavljena od predstavnika kompanija iz oblasti metalske industrije, proizvodnje mašina za poljoprivredu, poljoprivrede, industrije obuće, proizvodnje ambalaže od plastičnih masa, izrade pvc proizvoda, boja i premaza za potrebe građevinarstva, hemijske i grafičke industrije, oblasti osiguranja.

DSCF1126