Go to Top

Održana završna konferencija projekta

Rumunski partner na projektu „Podrška MSP-pokretač razvoja regiona”, Privredna komora iz Rešica, bila je domaćin grupi od 100-ak privrednika koji su prisustvovali skupu povodom završetka projektnih aktivnosti.

Bila je to prilika da se prezentuju rezultati i efekti jednogodišnjeg rada na razvoju mentorstva i konsaltinga za sektor malih i srednjih preduzeća na području Srednjeg i Južnog Banata, sa srpske i Karaš Severina, sa rumunske strane.

Kako se moglo čuti od partnera, bilo je to zanimljivo iskustvo rada sa senior i junior menadžerima, kao i sa vlasnicima i direktorima preduzeća koji su prepoznali interes i potrebu razvoja konsultantskih usluga na srpskom i rumunskom tržištu.

DSCF1323

Znanje, veštine i iskustvo privrednika, odnosno njihova spremnost da znanje podele sa drugima, da ih stave u funkciju razvoja drugih preduzeća je značajan potencijal za unapređenje stanja na tržištu konsultantskih usluga.

Kao prepreku rastu i unapređenju ove uslužne delatnosti navode se nedostatak finansijskih sredstava, nespremnost najvišeg rukovodstva u preduzećima da prihvate pomoć koja dolazi spolja.

Završna konferencija projekta je bila povod za razgovore nadležniih institucija o merama i preporukama za unapređenje ekonomskog razvoja prekograničnog regiona.

Jedan od načina za rešavanje zajedničkih problema koji se tiču ekonomskog razvoja, upravo je mogućnost pripreme zajedničkih projekata koji se finansiraju iz Programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija.

Druga značajna mogućnost je institucionalna i sektorska saradnja svih aktera u oblasti regionalnog razvoja, koje pružaju mogućnost kompleksnijeg obuhvata problema i formulisanja adekvatnih rešenja.

DSCF1328